Teo & Tao

august 11, 2011

Var han prøvet i alt, eller rakk han bare en forsmak?

Filed under: Religion — Teo&Tao @ 12:02 am
Tags: , ,

Det er et problem at Jesus manglet erfaring på mange av livets viktigste områder.

Vi som er flaska opp i kristne sammenhenger, er vant til å tenke at Jesus var sant menneske og sann Gud. Gjennom Jesus skaffet Gud seg førstehåndskunnskap om menneskets kår. Som det heter i Hebreerbrevets kapittel 4:

«Siden vi har en stor øversteprest som har gått inn gjennom himlene, Jesus, Guds Sønn, så la oss holde fast ved bekjennelsen! For vi har ikke en øversteprest som ikke kan lide med oss i vår svakhet, men en som er prøvet i alt på samme måte som vi, men uten synd.»

Det er en vakker tanke. Problemet med den er at det er så mye Jesus aldri behøvde å forholde seg til, hvis vi skal tro teksten og tradisjonen.

Han var aldri forelsket.

Han hadde aldri sex.

Han hadde aldri kjærlighetssorg.

Han opplevde aldri å bli forelder, verken far eller mor.

Han erfarte aldri gledene og bekymringene i å skulle oppfostre egne barn.

Han opplevde ikke å se sine egne foreldre eldes og dø.

Han opplevde ikke å eldes.

For å nevne noe.

OK, han var utsatt for ekstreme prøvelser og en voldsom død, men det var tross alt en ugift og barnløs 33-åring som gikk bort.

Jeg var også barnløs da jeg var 33. Når jeg tenker tilbake, ser jeg hvor voldsomt min erkjennelseshorisont er preget av ungene mine – som jeg har fått siden.

Nå er jeg ti år eldre enn Jesus var da han døde. Jo større avstand jeg får til Jesu alder, desto tydeligere framstår manglene i hans livserfaring. Når jeg går til Gud med utfordringene i mitt liv, er det ikke automatisk slik at Gud kan svare at «jeg vet hva du snakker om, for Jesus har vært der før deg».

Nei, Jesus har aldri hatt noen 40-årskrise.

For meg blir det nødvendig å finne verdier i Jesu liv og gjerning som ikke hviler på at han er gudesønnen  som skal teste de dødeliges begredelige kår.  For i den rollen stryker han.

Men som menneske er det ingen trussel for Jesus at han mangler fullkommenhet. Med dette på plass kan jeg lytte til det han har å si.

4 kommentarer »

 1. Jeg må innrømme at jeg ofte synes foreldre kan høres litt snevre (og selvhøytidelige) ut når de påpeker andres manglende livserfaring som følge av ikke å ha fått barn. Jeg kan forestille meg at livet ville blitt snudd opp ned hadde jeg fått barn, men jeg tenker at det har litt å gjøre med mine egne mangler, for ligger det ikke i den kristne etikken at vi skal elske våre medmennesker uavhengig av slektskapsbånd? Den grenseløse kjærligheten foreldre opplever overfor egne barn, bør vi vel søke å kultivere overfor alle akkurat nå? Jeg tror Jesus kjente den, og slik kan han ikke plasseres i samme gruppe som oss litt skjermede, sofaslitende nordmenn i samme alder. Jeg mener også at all lidelse og all glede dypest sett er den samme, og slik kan Gud nettopp si “jeg vet hva du snakker om, for Jesus har vært der før deg”.

  Kommentar av Heidi — august 11, 2011 @ 8:49 am | Svar

 2. Takk for tankevekkende innspill. Erfaringer er ikke generelle, men spesifikke. Dermed står mitt poeng, uten at jeg skal forstås dithen at jeg opphøyer min egen livserfaring over andres.

  Man kan jo like gjerne snu på det og hevde at dersom Jesus hadde født fire barn, ville han ikke ha erfart den eksistensielle smerten som rammer mange ufrivillig barnløse.

  Jeg tror du er inne på noe helt vesentlig når det gjelder den grenseløse kjærligheten. Dette er Jesu viktigste budskap til oss. Og det funker, uavhengig av forestilligene om det opphøyde gudemennesket.

  Kommentar av Teo&Tao — august 11, 2011 @ 10:42 am | Svar

 3. Men hvis erfaringer må være spesifikke og ikke generelle, vil vel Gud aldri kunne si at han har vært der før oss uansett hva det gjelder? Jeg er uansett enig med deg i at visse erfaringer uunngåelig utelukker andre.

  Kommentar av Heidi — august 11, 2011 @ 11:39 am | Svar

 4. Nei, kanskje Gud ikke kan si det. Sier Han det, forresten?

  Kommentar av Teo&Tao — august 11, 2011 @ 1:16 pm | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: