Teo & Tao

august 4, 2011

Jakten på Kristus-fornekterne

Filed under: Religion — Teo&Tao @ 11:23 pm
Tags: , , ,

Hva skal vi tenke om religion når en selverklært kristenkonservativ begår massemord på norske barn og ungdommer fordi han hater muslimer?

Hvor kommer dette hatet fra? Og er hatet mot muslimer i slekt med hatet mot jøder?

Jøder og muslimer, begge deler er religiøse etiketter. For meg er det naturlig at vi må lete i religionen for å finne årsker og forstå hat mot religioner og deres tilhengere.

Det er noe i vår egen tradisjon, det stikker noe under.

Når jeg har nevnt denne muligheten for moderne nordmenn, har jeg sett at flere er blitt overrasket. Det er som om de ikke har tenkt på muligheten.

Ja, men det er da nesten ingen som er kristne lenger, innvender de. Og i hvert fall er ikke kloakkdistributørene i nettdebattene uttalt religiøse. Det ser i hvert fall ikke slik ut.

Men det handler ikke om den enkeltes tro. Det handler om understrømmene i vår egen kultur. Moderne sekularisering – muligheten til å velge vekk personlig tro – er et helt moderne fenomen, som samtidig har gjort mange blinde for hvordan religionen ligger under virkelighetsbilder, verdier og menneskesyn.

Så let’s face it: Før individsekulariseringen har vi 18 europeiske århundrer bak oss med en tradisjon som har hatt et svært, svært problematisk forhold til mennesker som tenker og tror annerledes – og i særdeleshet til kristusfornektere. Enten de er jøder eller muslimer.

Kristendommens historie handler i sørgelig stor grad om klappjakt på kjettere, vranglærere og kristusfornektere. En konsekvens av bokreligionens ide om at sannheten er noe som forvaltes og forsvares av rettroende, og at Gud troner øverst i et hierarki hvor nivået for nestkommanderende besittes av autoritære menn uten tvil.

I dag ser vi sann Jesus-etterfølgelse i verdigheten, ikkevoldeligheten og kjærligheten som demonstreres på mange areaner. To av de viktigste arenaene for denne Jesus-etterfølgelsen i praksis er Kirken og Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet er disponert for Bergprekenens etikk gjennom sitt nedarvede, instinktive fokus på solidaritet.

Kirken er en institusjon som har levd med de ubehagelige sidene ved sin egen tradisjon tett på seg, og som langt på vei har tatt de nødvendige oppgjørene. Kirken er ikke overrasket over at det finnes ondskap, at det er mulig å hate dem som tror annerledes.

Vi skal sånn sett være sjeleglade for at ikke hele samfunnet er sekularisert. Vi skal være glade for at noen fortsatt står i kontakt med åndstradisjonen vår, og som kjenner igjen skyggesidene av den når mørket faller på.

Til slutt, jeg tenker:

All religion er vedifull.

Og all religion må kritiseres.

Vi må innse at alle henvender seg til den samme guddommelighet, og at åpenbaring er tilgjengelig for alle mennesker som hører etter.

Men vi forstår stykkevis.

Forresten, denne er tankevekkende.

4 kommentarer »

 1. «All religion er vedifull.»

  Oj. Synes du satanisme er verdifull også? Eller dyrkingen av Ba’al der små barn ble ofret på bålet? Eller hva med en religion som sier at jøder og kristne skal slaktes ned?

  «Kristendommens historie handler i sørgelig stor grad om klappjakt på kjettere, vranglærere og kristusfornektere. En konsekvens av bokreligionens ide om at sannheten er noe som forvaltes og forsvares av rettroende, og at Gud troner øverst i et hierarki hvor nivået for nestkommanderende besittes av autoritære menn uten tvil.»

  Mange har misbrukt kristendommen, også kirkenes egne folk, og de menneskene er ikke kristendommen – kristendom er en tro.

  Slik forvrengt oppfatning av kristendom er irrelevant for de som tror, og bør være det for alle. Det samme gjelder de som gjennom historien misbrukte kristendom til påskudd for onde handlinger. De som gjorde og gjør stikk motsatt av religionsstifterens budskap, er ikke troverdige tilhengere av ham. Kristus er nemlig den som definerte hva kristendom er.

  Kommentar av Enda en kommentar — august 5, 2011 @ 9:32 pm | Svar

 2. «Oj. Synes du satanisme er verdifull også?»

  Nei, og jeg tviler på at du egentlig tror det er min mening. Av sammenhengen burde det fremgå at «all religion» ikke er bokstavelig ment. Det var ikke poenget.

  «Mange har misbrukt kristendommen, også kirkenes egne folk, og de menneskene er ikke kristendommen – kristendom er en tro.»

  Nei, kristendom er en verdensreligion. Du kan ikke isolere kristendommen fra dem som har representert den.

  » Slik forvrengt oppfatning av kristendom er irrelevant for de som tror, og bør være det for alle. Det samme gjelder de som gjennom historien misbrukte kristendom til påskudd for onde handlinger. »

  Jeg tror det er farlig å lukke øynene for det ubehagelige i ens egen tradisjon.

  «Kristus er nemlig den som definerte hva kristendom er.»

  Ja, hadde det enda vært så vel. Men slik er det ikke. Jesus definerte ingen ny religion. Religionen kristendom er i høyeste grad definert av andre.

  Kommentar av Teo&Tao — august 5, 2011 @ 9:47 pm | Svar

 3. Det blir feil å kalle ABB for kristen (han innrømmer jo selv at han ikke er det), og dermed også fullstendig feil å bruke denne hendelsen som en kritikk mot kristendommen. Bjørn Are Davidsen har et godt innlegg om det her: http://dekodet.blogspot.com/2011/08/retorikk-og-revirmarkering.html

  På den annen side kan man likegodt si at kristendommen lett kan bli noe fullstendig annet enn hva kristen tro faktisk er: nemlig et personlig forhold til Jesus Kristus..

  Kommentar av Martin Drange — august 8, 2011 @ 4:32 pm | Svar

 4. Hei. Og jeg tenker at det blir for lettvint å utdefinere alt og alle vi ikke liker i vår egen tradisjon og – som i dette tilfellet – henvise dem til galskapen som forklaringsmodell.

  Jeg bruker ikke hendelsen som kritikk mot kristendommen, men jeg tror vi må innse at det finnes trekk i vår egen tradisjon som vi må være mer oppmerksomme på enn det som er vanlig.

  Jeg er enig i at kristendom kan være noe helt annet enn den enkeltes kristne tro, men det er etter mitt syn for snevert å begrense kristen tro til et personlig forhold til Jesus Kristus. Det blir litt for evangelisk, i betydningen evangelikalt.

  Kommentar av Teo&Tao — august 10, 2011 @ 4:59 pm | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: